Strategia

Tarkoitus on jakaa sijoituksista 50% ytimeen, joka koostuu muutamasta mahdollisimman laajasti hajauttavasta ETF-tuotteesta pyrkien osakkeiden kaltaiseen noin 10% odotettuun tuottoon mahdollisimman alhaisella riskillä (drawdown, volatiliteetti) ottaen "tilttiä" havaittuihin markkina-anomalioihin. Osakepaino on korkea, joskin myös korkoja ja muita sijoitusluokkia on mukana.

Loput 50% on tarkoitus sijoittaa itse suoraan osakkeisiin tai muihin kohteisiin. Tähänastinen kokemus on osoittanut, että koetan löytää yhtiöitä GARP-tyylillä, (Growth at resonable price.) Tarkoituksena olisi myös koettaa löytää erikoisempia tilanteita, kuten suurella NAV-alennuksella treidaavia suljettuja rahastoja, tai muuten poikkeuksellisia sijoituskohteita.

Omien sijoitusten tuottovaade on huomattavasti osakemarkkinoiden yleistä tuotto-odotusta korkeampi. Jos järkeviä kohteita ei löydy, sijoitetaan varat yksinkertaisesti ytimeen.

-Päivitetty 3.3.2015.

Markkina-anomalioita:

Alhaisen betan/volatiliteetin osakkeet

On olemassa evidenssiä siitä, että alhaisen betan yhtiöt, jotka usein ovat ns. Buffet-tyyppisiä laatuyhtiöitä, ovat riskikorjattuna voittaneet markkinat ja että on olemassa alhaisen betan anomalia, samaan tapaan kuin arvo-osakkeiden ja pienten yhtiöiden osakkeiden kohdalla on havaittu anomalioita. Usein tälläinen alhainen beta, eli alhainen heilunta suhteessa markkinoihin, on tyypillinen juurikin "laatuyhtiölle", esimerkiksi Walmart, IBM, McDonalds, yms.

Linkkejä low beta -anomaliasta (käytännössä samasta asiasta löytyy myös nimellä low volatility anomaly)

Akateemisemmin oriontuneille ohessa linkkejä vielä muutamaan tutkimukseen aiheesta.

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1783797

Arvo-osakkeet

Arvosijoittamisella tarkoitetaan yleensä alhaisen arvostuksen omaaviin yhtiöihin sijoittamista. Kansankielellä voitaisiin puhua halvoista yhtiöistä, joskin halpuus on aina suhteellista. Tutkimuksissa usein käytettyjä lukuja ovat mm. P/E ja P/B -luvut. Alhaisen luvun omaavat arvoyhtiöt ovat lähes yksinomaan voittaneet korken luvun omaavat kasvuyhtiöt tuotoissa.

Momentum-anomalia

Momentum-ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että nousevalla kurssikehityksellä on tapana jatkua jonkin aikaa. Esimerkiksi menneen vuoden aikana paljon nousseiden yhtiöiden on tapana nousta vielä seuraavakin vuosi. Sijoittamalla momentum osakkeisiin on myös havaittu markkinaa kovempia tuottoja. Tosin on huomattava, että pidemmällä pitoajanjaksolla (5v) "momentum" osakkeiden on tapana tuottaa huonommin. Siksi momentum on pakostakin aktiivinen strategia, joka vaatii salkun hoitoa ja uudelleenpainotusta.
Momentum on myös siinä mielessä mielenkiintoinen, että se rikkoo markkinoiden tehokkuden "löysintä" kriteeriä. Ks. markkinoiden tehokkuus. Ilmiö on todettu myös muissa omaisuusluokissa kuin osakkeissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti