lauantai 29. joulukuuta 2012

Sijoitusvuosi 2012


Lyhyesti sanottuna sijoitusvuosi 2012 on ollut minulle suorastaan surkea. Hävisin reilusti molemmille vertailuindekseilleni, eli OMXH:lle sekä MSCI World indeksille (MXWO) jotka ovat molemmat tuottaneet vuoden alusta 9 % ja 12 % oman salkkuni tuoton ollessa nordnetin mukaan olematon -0.11 % koko vuodelle. Olen siis tuhonnut pääomaani passiiviseen indeksisijoitukseen verrattuna ja tähän kehitykseen ei voi olla tyytyväinen.

Syyllisiä huonolle tuotolle ovat olleet mm. Talvivaara, Outokumpu ja Nokia (Nokian kurssi on tosin ollut nousussa viime aikoina). Talvivaaraa ja Nokiaa salkussani on ollut riskiin nähden selvästi liian suurella painolla ja molempia positioita olenkin keventänyt reilusti. Outokummun kohdalla odotan myös myyntipaikkaa. Mikään kyseisistä yhtiöistä ei oikeastaan ole enää edes sijoitussuunnitelmani kannalta sellaisia joita haluaisin omistaa, joten tavoitteena on myydä omistukset näissä kun asioihin on saatu selvyyttä. En kuitenkaan halua hätiköidä myyntienkään kanssa. Varsinkin Talvivaaran lukuisat ongelmat ovat painaneet salkkuani, sillä yhtiön kurssi on laskenut vuoden alusta noin 50 % ja paino salkussa on ollut typerästi esim. Fortumin kanssa samaa luokkaa eli yli 10%.

Nämä ostot ovat kaikki peräisin ajalta jolloin en tehnyt yhtä kattavaa analyysiä kuin nyt ja jolloin sijoittamiseni oli enemmän tai vähemmän hakuammuntaa ja uskon että mm. blogin pitäminen ja aiempaa vakavampi suhtautuminen tähän hommaan tulee ennen pitkää tuottamaan hedelmää. Olenkin paljon luottavaisempi uudempiin salkkuyhtiöihini. Aika sitten näyttää pystynkö pitkällä aikavälillä voittamaan vertailuindeksini hyödyntäen arvostrategioita ja mm. Buffetin oppeja laatuyhtiöistä. Mikäli en tähän pysty niin silloinhan koko touhussa ei juuri ole järkeä. Tämän näkee sitten vuosien päästä kun minulla on ollut aikaa toteuttaa strategiaani.

Pettymyksiä ovat myös olleet Fortum ja Telefonica ja Guggenheim Solar ETF. Fortumin kehityksestä en kuitenkaan ole niin huolissani, ja uskon että osake tulee toipumaan ja osinko pysyy eurossa (tosin lasku esim. 0.8e ei sekään ole katastrofi). Itse asiassa suunnitelmissa oli ostaa Fortumia lisää, mutta päädyin Mitcham Industriesin lisäämiseen salkkuun, koska katsoin että saan sillä hajautusta hieman erilaiselle osa-alueelle energiasektorilla ja kovemman tuotto-odotuksen. Fortum on kuitenkin yhä tarkkailussa ja edelleen mielenkiintoinen, etenkin jos kurssi vielä laskee. Aurinkoenergiaan sijoittava ETF on myös tappiolla ja tulen luultavasti jossain välissä myymään sen, sillä se ei kuulu nykyiseen strategiaani. Ostin sitä koska uskon, että aurinkoenergia tulee olemaan yksi tulevaisuuden energianlähteistä (ja uskon edelleen) mutta näyttäisi siltä, että se tuskin tulee olemaan kenellekään kovin kannattavaa bisnestä. Myyntien kanssa saattaa tosin olla järkevää odotella, sillä aurinko-osakkeissa nähtiin vuoden lopulla pienoista rallia, kun Kiina ilmoitti lisäävänsä tukia valmistajille.

Telefonican suhteen kehitys on ollut hieman hitaampaa kuin oletin, ja osake ei oikeastaan ole liikkunut pitkään aikaan ja on ostohinnastani 12 % tappiolla. Tänä vuonna yhtiö perui osingon kokonaan maksaakseen velkojaan, mitä pidin yllättävänä tekona. Aluksi olin pettynyt, mutta tarkemmin pureskeltuani se oli oikeastaan rohkea ja hyvä ratkaisu. Oletin että yritys olisi vain leikannut osinkoaan, sillä en alun perinkään pitänyt luvattua yli 10% osinkotuottoa kestävänä, mutta koko osinko peruttiin. Hyvä puoli tässä on se että nyt yhtiö näyttäisi pääsevän tavoitteeseensa velkamäärän vähentämisessä viimein kestävälle tasolle kertalaakilla (lisäksi yhtiö on divestoinut ydinliiketoimintojaan) ja ensi vuonna osinkoa voidaan taas jakaa kestävästi. Telefonicalla on yli 50% toiminnoistaan Etelä-Amerikassa, joka on kasvanut ja suunnilleen tasannut Euroopan surkean kehityksen ja edellytykset liikevaihdon ja tuloksen kasvulle siis ovat olemassa. Viime osari antoi jo hieman viitteitä paremmasta ja esim. marginaalien lasku oli pysähtynyt. Odotan Telefonicalta siis vuonna 2013 parempaa kehitystä.

Salkun valopilkkuja on toistaiseksi ollut RSA-Insurance ja Technopolis. Tesco on myös pitänyt hyvin pintansa, vaikka osake ei ole noussut toistaiseksi kuin vajaa 7 %. Tesco ja RSA ovat lisäksi jakaneet osinkoa kahdesti vieläpä ihan mukavilla prosenteilla. (osinkontuotto noin 4 % Tescolle  ja 8% RSA:lle ostohintoihini nähden). YIT, Teliasonera ja Outotec ovat myös jatkaneet tasaista kehitystään.

Olen  myös luottavainen uusin ostoksiini Tevaan, Strayer Educationiin, Automodulariin ja Mitcham Industriesiin sekä myös jokerisijoitukseeni Trigon Agriin. Kaikki ovat toistaiseksi tappiolla/ nollan tuntumassa, mutta uskon kaikkien olevan pidemmällä aikavälillä hyviä sijoituksia. Seuraavassa pieni selonteko kyseisistä yhtiöistä.

Teva:
Johatava israelilainen geneeristen lääkkeiden valmistaja. Kasvanut aggressiivisesti viime vuodet ja kasvattanut osinkoaan/tulostaan pitkään. Julkaisi juuri uuden strategian, jossa aikoo lopettaa osan putkessa olevista projekteistaan ja keskittyä ydintoimintoihin. Mielestäni verrokkeihin lähden halpa, ja geneeristen markkinajohtajuus selkeä plussa. Suoraan sanottuna kurssi on hämmentävän alhaalla verrattuna liikevaihdon ja tuloksen kasvuun. Potentiaalinen lisäostokohde, mikäli kurssi jatkaa luisuaan.

Strayer Education:
Maksullisia koulutuspalveluita tarjoava yritys Yhdysvalloissa. Koko alaa on rankaisu sen jälkeen kun kävi ilmi joidenkin laitosten erittäin kyseenalainen markkinointi sekä se fakta että usein tällainen harhaanjohtavasti markkinoitu opiskelija ei valmistu ja valtion myöntämät tuet opiskelijalle menevät hukkaan. Poliittinen riski on siksi korkea ja hakumäärät ovat laskeneet. Strayer on kuitenkin alansa maineeltaan parhaita toimijoita, mutta on kuitenkin ottanut osansa alaa koskevasta kriisistä ja on historialliseen kehitykseensä nähden todella alhaalla. Erinomaista analyysiä Strayeristä löytyy mm. Anders Oldenburgilta Phoebus-blogista:

Automodularista kirjoitinkin jo blogiinkin, uskon että yrityksellä on huomattavaa nousupotentiaalia. P/E alle 3! Mitchamista olen myös kirjoittanut, joten en sitäkään avaa tässä enempää.

Trigon Agri:
Jokerisijoitukseni. Yritys ei oikeastaan ole mikään tyypillinen arvosijoitus. Se on pieni ja nuori Tukholman pörssiin listattu yritys joka harjoittaa suuren mittakaavan maanviljelyä Venäjän ja Ukrainan niin sanotulla mustan mullan alueella. Itse näen että mm. Vehnän ja muiden viljatuotteiden hinta tulee jatkamaan nousuaan väestönkasvun seurauksena ja että yritys tulee hyötymään tästä huomattavasti. Viljelysmaa on moninkertaisesti halvempaa entisen neuvostoliiton alueella verrattuna esim. Etelä-Amerikkaan (toinen maanosa josta odotetaan suurta tuottajaa tulevaisuudessa) ja yrityksellä on tällä hetkellä noin 200 hehtaaria viljelysmaata Ukrainassa ja Venäjällä.. Yritys on jo tehnyt yhden voitollisen tuloksen ja jakanut jopa osinkoa, mutta sääolosuhteet ovat pilanneet esim. tämän vuoden sadon ja tulos jäänee +-0. Kuitenkin Ukrainassa yhtiö on edistynyt hyvin ja mikäli satomäärät saadaan muutaman vuoden aikajänteellä tuolle 200 h edes lähelle niitä, niin  tulos tulee olemaan hyvin erinäköinen. Tase on myös vahva, joten pelko esim. osakeantikierteestä on pieni.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin salkkuni kehitykseen todella pettynyt. Etenkin Talvivaaran kanssa lähes kaikki mikä voi mennä pieleen on myös mennyt pieleen. Olen kuitenkin melko luottavainen tulevaan ja vuonna 2013 tulen jatkamaan salkkuni allokaation muutoksia. Mm. Outokumpu ja Guggenheim Solar ETF ovat erittäin lähellä lähtöä. Salkkuni alkaa myös pikkuhiljaa näyttää siltä miltä sen pitäisikin, eli sekoitukselta Buffet-tyyppisiä laatuyhtiöitä joiden uskon pystyvän kasvattamaan liiketoimintaansa jatkossakin kannattavasti ja nostavan osinkoaan sekä riskialttiimpia arvokohteita, joiden uskon olevan väärin hinnoiteltuja ja korjaavan ennen pitkää oikealle tasolleen. Jaeottelu on tällä hetkellä seuraavanlainen:

Laatu:
Tesco, RSA, YIT, Outotec, Strayer Education, TEVA, Fortum, Technopolis ja Teliasonera

DeepValue:
Automodular, MIND, Trigon Agri ja Telefonica.

Lisäksi on toki niitä jotka ovat myyntilistalla, eivätkä sovi strategiaani (Nokia, Outokumpu, Talvivaara, Guggenheim Solar ETF). Lisättäköön vielä loppuun että ”laatuyhtiöni” eivät myöskään kaikilta osin täytä Buffetmaisia kriteerejä ja esimerkiksi Telieasoneraa en pidä "loistoyhtiönä", mutta se saa toistaiseksi olla salkussa mm. osingon takia kunnes löydän paremman kohteen.

Makrotaloudelta odotan vuodelle 2013 parempaa kehitystä viimeistään vuoden toisella puoliskolla. Vuoden alussa saattaa olla turbulenssia Yhdysvaltojen koettaessa päästä sopuun fiscal-cliffistä ja velkakatosta, joka tullaan saavuttamaan vuoden alkupuolella. Euroopan tilanne näyttää kuitenkin jatkuvan epävarmana ja mm. Espanjan avunpyyntöä odotellaan.. Toivottavasti talouskasvu nopeutuu ja osaltaan helpottaa tilannetta Euroopassa ja poliitikot saisivat viimein jotain isoja päätöksiä pankkivalvontaa tai yhteistä budjettia/EVM-mekanismia koskien aikaan. Täydellinen romahdus on kuitenkin peruttu EKP:n toimesta sen luvatessa ostaa rajatta ongemlamaiden velkakirjoja. 

Euroopan tilanne on kuitenkin vaikea. Itse näen integraation syventäminsen (liitovaltion) kaikkein "halvimpana" keinona tilanteen ratkaisemiseksi mutta tämä on toki vain oma mielipiteeni. Jokatapauksessa uskon että kehittyneiden maiden talouskehitys tulee olemaan melko heikkoa tulevaisuudessa, sillä julkisen ja yksityisen sektorin deleverointi ottaa aikansa ja tämä tulee näkymään talouskasvussa. Kehittyvien markkinoiden merkitystä tuskin siis voi liikaa korostaa.

Toivottavasti seuraava vuosi tulee olemaan salkulleni ja taloudelle valoisampi. Tuottoisaa tulevaa sijoitusvuotta 2013 kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti